7 Solide råd før du køber en let bærbar

baerbar

Vær sikker på at du rammer rigtigt første gang. Det er byggestenen, når du køber en kompakt laptop i letvægtsklassen. For muligheder for at opgradere hen ad vejen er begrænset.

1 Så let må den være

De lette bærbare computere vejer omkring 1 – 1,5 kg – de fleste lidt over, færre lidt under. Det er ikke dét som gør forskellen, når du transporterer computeren til og fra arbejde. Men bevæger du dig meget rundt på arbejdet sammen med bærbaren, eller når du skriver notater på studie, kan det have stor betydning på sigt, hvor tung computeren egentlig er. Vær sikker på at den er robust nok og kan holde til hvis et par fingre, skulle miste grebet om den.

2 Find den rette skærmstørrelse

De fleste bærbare computere har en skærmstørrelse på 12,5” eller 14 ”.  Den lille forskel kan have stor betydning for hvordan brugeroplevelsen bliver. En 14” skærm opleves i virkeligheden noget større, end man lige skulle regne med, når den kun er 0,7” større end en 13,3” –skærm. Din skærms opløsning har også stor betydning. Jo højere opløsning den kan trække, des mere er der plads til på skærmen, da apps/programikoner og andre elementer fylder mindre. Det er også værd at have i overvejelserne, hvor trykfølsom skærmen må være, når du fx holder bærbaren i én hånd.

3 Hobby eller professionel – det gør en forskel

En let og tætpakket computer har flere fordele, når det drejer sig om arbejdsopgaver. Skærmen er trodsalt ikke så stor, og der er sjældent så meget plads til komponenterne, at den bærbare computer vil være egnet til tunge spil. Den lette bærbar er dog ideel til underholdning. Hvis dette har stor betydning for dig, skal du vælge en skærm, hvor farverne og kontrasten står ekstra skarpt og højttalerne skal kunne levere en tilfredsstillende lyd. Højttalerne er sjældent noget der kan sparke igennem i en bærbar, så sørg for at kigge efter om det er monteret eksternt lydkort – dette er som regel rigtig godt givet ud, når du anvender høretelefoner!

4 Vær kræsen med tastaturet

Her er en ting du rent faktisk kan prøve af på en udstillingsmodel inden du køber. Hvis din bærbar også skal anvendes som arbejdsredskab, kan tastaturets opbygning være afgørende. Tasterne kan jo desværre af gode grunde ikke skiftes ud senere. Tasterne må helst ikke være for små og yde en tilpas modstand, så du ikke er i tvivl om når du trykker dem ned.

5 Processor til hverdagen

Processoren er hjernen i enhver computer og kan altså ikke blive hurtig nok. Men de stærkeste processor springer også hurtigt budgettet. Her handler det om at du finder den helt rigtige balance. Hvis den bærbare computer skal bruges til arbejdsopgaver og underholdning i form af film og lette spil, vil en processor på niveau med Intel i5 række uden problemer. Dette gælder især hvis der også er tilstrækkeligt med ram. 8 gb vil være tilstrækkeligt. I7 modellerne giver dog lige det ekstra skub. Dette vil dog sjældent blive nødvendigt medmindre du bruger meget krævende programmer.

6 Hvor meget ram skal der til?

Skal der surfes på nettet og tjekkes mails, skal du ikke stille dig med mindre end 8 gb. Dette gælder når du er oppe i det prisleje, som gode, lette bærbare ligger i. Denne klasse har som regel en ssd-harddisk med i bagagen, som nok skal træde til, hvis bærbaren er ved at krybe til kors ovenpå en stor opgave. Skal du bruge mere end 8 gb (12 – 16 gb) vil det være mest relevant, hvis du arbejder med tunge programmer. Men det vigtigste er dog at du vælger rigtigt fra starten! Bærbare i letvægtsklassen kan sjældent opgraderes.

7 Hvor længe holder batteriet?

Hvis man er pendler ved man hvor stort pris der sættes på lang batterilevetid. I dag ligger en typisk bærbars batteritid på 7-11 timer. Mindre skal du ikke acceptere, når der er tale om letvægtsklassen. Hvis computeren anvendes til mere krævende opgaver, som film, gaming og videoredigering, er batteritiden dog noget lavere. Du skal desuden være indstillet på batteritiden forringes i takt med at batteriet bliver ældre.

Køb din næste bærbar her